Yansıma Sismolojisi ile ilgili yeni kitaplar tanıtılmış, bu kitapların içinde yer alan, yansıma sismolojisi ile ilgili bölümlere dikkat çekilmiştir. Piyasada aktif olarak çalışan Jeofizik Mühendisi Serhan Gören Bey derse davet edilmiş ve derslerde öğretilen teorik bilgilerin, meslekteki kullanım alanları hakkında görüşleri alınmıştır. Serhan Gören Bey tarafından yapılan çalışmalarda, minimum 12 kanallı ve 14 Hz ya da 10 Hz jeofonlar kullanılmaktadır.
Jeofonların yarattığı ortak yansıma alanlarıyla ne kadar derinliğe gidilebileceğinin hesabı yapılmaktadır. Genelde sığ sismik çalışmalar yapılmakta ve yansıma ile elde edilen derinlikler 100 – 150 metredir. Kırılma çalışmasında ise açılım boyunun 3 ‘te 1 ‘i kadar derinlik görülmektedir.
Yansıma Sismolojisi araştırmasının nasıl yapılacağı, ofset miktarı, sistemin kaydırılarak veya kaydırılmadan yapılması söz konusudur. Patlatmalar için kullanılan dinamitlerin taşınması tehlike arz etmektedir.
Dinamitlerin ne kadar güçlü, devlet tarafından izne tabii şekilde taşınması gerektiği aktarılmıştır. Bir avantajı da patlattığımız yöndeki sinyalleri daha iyi kullanabiliyoruz (vektörel çalışıldığı için). Dinamitle patlatma yapıldığında, dalgalar küresel halde yayıldığı için patlamanın büyük bir kısmı boşa gidiyor ve bu yönde de büyük bir avantaj sağlanmış olunuyor.
Dersin devamında, örnek sismik profiller gösterilmiştir. Sismik yansıma / kırılma çalışmalarının temel olarak hangi amaçlar için kullanıldığı sorulmuştur. Temelde 3 amaç fakat genelde 2 amaç için bu yöntem kullanılır. Bu amaçlar ise, heyelan kaymalarının, kayma yüzeylerinin tespit edilmesi, kaya içindeki boşluk ve boşluk oranlarını tespit etmek, temel kaya derinliğinin diğer yöntemlerle tespit edilemediği durumlarda yansıma ile ulaşmak kolay olduğu için bu yolla yapılır.
No comments:
Post a Comment