Ders 03: Yansıma Sismolojisi

 

Yansıma sismolojisinin önemi son zamanlarda Türkiye’de de oldukça artmıştır. Bunun sebebi ise yansıma sismolojisi ile denizlerde 3 boyutlu petrol aramalarının artmış olmasıdır. 

Yansıma sismolojisi yazılımları ve sektörü olan bir bilim dalı ve uzmanlık alanıdır. Genellikle yansıma sismolojisi  çalışan mühendisler, petrol endüstrisinde çalışmaktadırlar. 

Yansıma sismolojisinde geliştirmiş bir mühendis, petrol / doğalgaz / enerji sektöründe iş bulma şansına sahip oluyorlar. Yansıma sismolojisi hem teorik hem de uygulamalı olarak iki bölümden oluşuyor. 

Yansıma Sismolojisi dersi ise teorik kavramların lisans düzeyinde anlaşılması ve kavratılması için  ders kapsamında, sismik yöntem ile yeraltı yapısını belirlemenin temeli anlatılmıştır. Sismik yöntemde kullanılan kaynakların uygulama yöntemleri aktarılmıştır. 

Arazide, bir çekiçle veya bir balyozla ürettiğimiz enerjiye bağlı olarak, üretilen dalgaları kaydetmek için bir sismik cihaza ihtiyaç duyulur. 

Özel sektörde kulanılan ekipmanların tanıtımı yapıldı (Örneğin 1Hz – 1000 Hz aralığında değişen jeofonlar). Jeofonların frekans yüksekliğine bağlı olarak, fiyatları da değişiyor. Alınmak istenilen bilgiye göre fiyat artıyor. 

Hedeflenen araştırma derinliğine göre de jeofonların frekans Hz aralıkları değiştirilebiliyor. Eskiden yapılan analog kayıtların yerini, makine öğrenmesi (machine learning) ile dijital kayıtların aldığı anlatıldı. Arazide sismik bir çalışmada veri kalitesi göz önünde bulundurularak, jeofonların ve alıcının konumlarının önemi anlatıldı (kaydırarak yapılan ölçüm ve kaydırmadan yapılan ölçüm).

No comments:

Post a Comment

YOUTUBE üzerinde herkese açık!

  Oynatma LINKI için DOKUN