Ders 02: Yansıma Sismolojisi

 

Kavramlar ne kadar iyi bilinirse, yansıma sismolojisinin amacına yönelik anlama ve pekiştirme sağlanır. Yansıma Sismolojisi dersi kapsamında “Field Geophysics (The Geological Field Guide Series) / John Milsom ‘un kitabı incelendi. Bilgilerin özet halde kısa ve yararlı bir şekilde aktarıldığı anlatıldı. Sahada çalışan mühendislerin faydalanmasının yararlı olduğuna değinildi. Kitabın içindekiler bölümüne genel bir bakış ve tanıtım yapıldı. Bazı önerilerde bulunuldu. Kitapta yer alan Sismik Yöntemler konusuna giriş yapıldı. 

Sismik Yöntemler için, enerjiyi biz ürettiğimiz zaman, yansıyan ve kırılan dalgaların bilgileriyle derin tomografik ve derin araştırmaların yapılabildiği anlatıldı. Bizler kendimiz enerji ürettiğimiz zaman (sismik dalga ürettiğimiz zaman), ürettiğimiz enerji, hedeflediğimiz derinliğe göre değişiyor. Örneğin yapılar için 30 ile 50 metreye kadar yerin araştırılması yeterli olabiliyor. Ancak bir petrol / jeotermal / doğalgaz aramasında bu derinlik 500 kilometreye kadar çıkabiliyor. 

Arama hedefi, kullanılacak enerjiyi ve büyüklüğünü belirliyor. Sismik yöntemlerin alt konusu olan elastik dalganın da tipleri vardır ve burada öğretilen, temel lise eğitiminde de gösterilen V= x / t formülünü temel alır (V= hız, x= yol, t= zaman). 

Sismik Yöntemlerdeki amaç, yeraltındaki P dalgası hızı (Vp) ve S dalgası hızı (Vs) ndan faydalanarak, yeraltı yapısının fiziksel özelliklerinin, birbirlerine göre değişimini, jeoloji bilgisi ile çözümlemeye çalışmaktır.

No comments:

Post a Comment

YOUTUBE üzerinde herkese açık!

  Oynatma LINKI için DOKUN