Ders 08: Yansıma Sismolojisi

 

Bu ders kapsamında sahada aktif olarak çalışan Jeofizik Mühendisi Cabir ALKAN ‘ın önceki yıllarda yapmış olduğu Deniz Alanlarında Sismik 2B – 3B Veri Toplama ve Kalite Kontrol İşlemleri sunumuna yer verilmiştir. 

Sunum içeriğinde küresel çapta petrol, petrol rezervlerinin dağılımı, üretimi ve tüketimi, oşinografi, sualtı akustiği ve denizde uygulanan jeofizik metodlardan önceki sunumlarda bahsedilmiştir. Bu sunumda ise jeofizik metodlardan denizel alanlarda yansıma sismiği metodu üzerinde durulacaktır.

Yeraltı için kullanılan denklemlerde bilinmeyen bir parametre vardır, o da: yeraltıdır. Sismikte ki amaç yeraltını görüntülemek, modellemek ve ortaya koyabilmektir. Bunun için yeraltına bir enerji gönderilir. Gönderilen bu dalganın bütün karakterleri iyi bilinmelidir. 

Dalganın bu karakterleri: genlik spekturumu, frekans spekturumu ve güç spekturumu. Gönderilen enerji, yeraltındaki farklı katmanlar, farklı yoğunluklar ve farklı akustik empedanstan dolayı kayıt cihazına karmaşık bir sinyal ulaşır. Ulaşan sinyal, veri işlem sürecinden geçtikten sonra yeraltının 2B ya da 3B modellemesi ortaya konmuş olur. 

Bununla beraber elde edilen bilgiler ise: hız, yoğunluk, kalınlık ya da derinliktir. Elde edilen modellerden yola çıkarak, başta oluşturulan kuramsal veri uyuşuyor ve bölge, istenilen rezerve sahip ise sondaj çalışmasına gidilir. Bu çalışmalar denizel alanlarda ise özel olarak inşa edilmiş sismik gemilerde yapılır. 

Dünyada kullanılan birçok sismik kaynak vardır. Bunlar çalışma prensiplerine göre ayırt edilir: patlayıcılar, elektrikle çalışanlar, hava ile çalışanlar ve gaz ile çalışanlar. Genelde airgun kullanılır.

No comments:

Post a Comment

YOUTUBE üzerinde herkese açık!

  Oynatma LINKI için DOKUN