Ders 06: Yansıma Sismolojisi

 

Yansıma sismolojisi ülkemizde son zamanlarda Enerji Bakanlığının denizlerde petrol ve doğalgaz aramaya başlaması ile oldukça önemli bir hale geldi. Bununla birlikte yansıma sismolojisi konusunda çalışacak insan sayısının çok fazla olmadığı söylenebilir. 

Yansıma sismolojisi üzerinde çalışan özel bir sektör bulunmaktadır. Tabii ki yansıma sismolojisinin yatırımlarıyla ilgili bir yazılım sektörü var ve bu yazılım sektörünün üretmekte olduğu kuramlar var. Bu kuramlar oldukça pahalı ve teknolojik altyapısı yüksek kuramlardır. Bu nedenle hem bu kuramların lisanslarını almak hem de bu kuramlarla ilgili eğitim almak her zaman kolay olmuyor. 

Yüksek öğretimde yapılan yansıma sismolojisi tabanlı çalışmalar çok sınırlı kalmaktadır. Yansıma sismolojisi, petrol ve doğalgaz aramalarında kullanıldığı gibi özellikle son zamanlarda fayların tespitinde, deniz üzerindeki fayların tespitinde vs. kullanılabiliyor ve kullanımının yaygınlaşması da ülkemiz açısından oldukça önemli çünkü bu konudaki uzman sayısı arttıkça uzman konusundaki dışa bağımlılık azalacaktır. 

İzlenilen videoda yansıma sismolojisinin neden yapıldığı, nasıl yapıldığı, hangi kaynakların kullanıldığı ve ne amaçla bu çalışmaların sürdürüldüğü açıkça anlatılıyor. Yerin altı heterojen olduğu için yerin yapısını belirlemede sismik çalışmalarda temel alınan ilkelerden birinin de porozite olduğuna dikkat çekiliyor. 2 farklı şekilde işlenen 'process' bir çalışma üzerinden örneklendirme yapılıp sonuçlar değerlendirildi.

No comments:

Post a Comment

YOUTUBE üzerinde herkese açık!

  Oynatma LINKI için DOKUN