Ders 07: Yansıma Sismolojisi

 

Bu ders kapsamında Jeofizik Yüksek Mühendisi Korhan AKIN ‘ın önceki yıllarda yapmış olduğu Kara Alanlarında 2B – 3B Sismik Veri Toplama sunumuna yer verilmiştir. Arazide yapılan çalışmalar başından sonuna kadar datayı toplama anından process aşamasından yorumlama kısmına kadar komple bir ekip işidir. 

Bu bir ekip organizasyon işidir ve bu ekip organizasyon işinde birimlerimiz vardır. Ekip şefi (Jeofizik Mühendisi), topografya grubu, mekanik grubu ve iş güvenliği bu birimlerden bazılarıdır. Çalışılacak projedeki atış ve alıcı noktalarının işaretlenmesi topografya grubu tarafından yapılır. İşaretlenen noktalar projede sismik hatlar çizili iken çalışmanın amacına göre gerçekleşen parametrelerdir. Yani hedeflenen derinliğe bağlı olarak ofset aralığı değişir. 

Sismik noktalarda en önemli noktalardan biri de atış kaynağının seçimidir. Bu çalışmada amaç, yerin altına enerji göndermektir. Bu enerjinin nasıl gönderileceği ise mühendise bağlıdır. İster bir titreşim yolu ile ister dinamit ile gönderilebilir. 

Seçilen enerji kaynağı hedefe direkt olarak bağlı olmalıdır. Bu doğrultuda sinyal – gürültü oranına da dikkat edilmelidir. Vibro çalışmalarda kontrollü atışlar yapılır, kontrol mühendisin elinde olur. Fakat dinamitte kontrol elde değil ve kontol edilebilir bir kaynak değildir (sondaj çalışmaları için). Yapılan tüm çalışmalar için, işin kalitesinden ödün vermeden, minimum maliyetiyle yapabilmek iyi bir mühendisin işidir.

No comments:

Post a Comment

YOUTUBE üzerinde herkese açık!

  Oynatma LINKI için DOKUN